10 lucruri pe care Windows Phone le poate face si iPhone-ul nu

de: Alexandru Puiu
04 06. 2013

Cum iPhone-ul are cateva elemente responsabile de numarul mare de adepti, un ce pot fi interpretate ca avantaje.

Mi-am propus sa fac aceasta lista pentru a demonstra ca ,,avantajele” unei platforme in fata alteia sunt subiective. Nu e vorba de faptul ca un sistem de operare este perfect, este vorba de a avea in vedere toate informatiile cand te decizi ce ti se potriveste. pe care le voi descrie mai jos nu sunt neaparat vitale. Nu sunt particularitati fara de care nu poti trai. Sunt doar detalii pe care s-ar putea sa nu le stiti si care, cumulate, s-ar putea sa va convinga sa aruncati o noua privire asupra unui terminal cu WP8. Este simplu. Intotdeauna am fost de parere ca magia unui gadget sta in detalii, iar in cazul un smartphone precum Lumia 920 sau oricare altul cu Windows Phone 8 sunt suficient de multe detalii cat sa nu fie trecute cu vederea.

1. Dimensiunea ecranului

Windows Phone 8, ca sistem de operare, este optimizat pentru smartphone-uri cu ecrane de mari dimensiuni. Cel mai recent iPhone a reusit cu greu sa ajunga la 4 inci, in timp ce terminalele cu Windows Phone, de cele mai multe ori, au o diagonala de 4,5 inci sau mai mare.

2. Microsoft Office

Am discutat si in trecut faptul ca atata timp cat suita Office a companiei nu ajunge intr-o forma sau alta pe iDevice-uri. In acelasti timp insa, un Windows Phone ruleaza Microsoft Office. Puteti fara probleme sa deschideti, creati, editati orice fisier PowerPoint, Excel sau Word. Fisierele le vedeti ca si pe desktop, iar interfata de editare este optimizata pentru mobil intr-un mod foarte eficient. Indiferent cate suite Office sau aplicatii compatibile cu formatele Microsoft gasiti in AppStore-ul celor de la Apple, multi utilizatori si-ar dori sa puna mana pe pachetul original creat in Redmond si nu au nici o sansa.

3. Ecranul principal

Ecranul principal pe iOS este batut in cuie, eventual mai schimbati din cand in cand aranjamentul icoanelor si cam atat.  Pe Windows Phone avem o varietate mare de teme de culori diferite pe care le putem schimba cu usurinta. O alta trasatura ce tine de personalizarea experientei de utilizare care lipseste pe iPhone este data de posibilitatea redimensionarii icoanelor in functie de importanta lor.

4. Continut dinamic

Pe Windows Phone avem Live Tile-uri. Avem Widget-uri cu continut care se modifica in timp real pe care le putem redimensiona dupa preferintele personale. Astfel, putem vedea update-uri in timp real ce tin de Facebook de pe Live Tile-ul aferent aplicatiei. Tot pe ecranul principal putem vedea informatii despre vreme in spatele unei icoane al carei continut se schimba relativ la situatia atmosferica de afara. Singurul lucru dinamic pe iPhone este ca puteti vedea cate notificari are fiecare aplicatie printr-un numar foarte mic agatat in coltul fiecarei icoane. In cazul WP8, dezvoltatorii stabilesc tipul de continut care se perinda printr-un Tile.

5. Cablul de incarcare

Orice terminal cu Windows Phone, indiferent cat este de nou sau de vechi foloseste un cablu microUSB pentru transfer de date si incarcare. Daca pierdeti acel cablu si vreti sa va cumparati altul costa cinci sau zece lei. iPhone-urile folosesc cabluri personalizate care costa intre opt zeci si o suta de lei. In plus, cablul de iPhone il folositi doar la iDevice-uri, pe cand un cablu care a venit cu un smartphone Lumia este potrivit in foarte multe situatii. Indarjirea celor de la Apple de a apela la port proprietar gen Lightning este neplacuta si atunci cand sunteti la munca si v-ati uitat cablul de incarcare acasa. Din pacate, posibilitatea ca cineva sa aiba un astfel de cablu este foarte mica.

6. Portofelul virtual

Orice terminal cu WP8 include o aplicatie Wallet a carei functionalitate include managementul cartilor de credit, a conturilor bancare si diverselor cupoane de reduceri. In Statele Unite deja puteti folosi respectivul ,,portofel” pentru a face achizitii atat online, in magazine virtuale, cat si in magazine obisnuite. Cu cat vor fi mai multi operatori de telefonie implicati in aceasta initiativa veti putea sa va platiti mult mai usor factura sau sa faceti achizitii de aplicatii care sa apara pe urmatoarea factura la telefon. Pe iPhone exista Passbook, un centralizator de cupoane de reduceri a carui functionalitatea este apropiata de zero in afara SUA.

7. NFC

Cu toate ca au existat promisiuni cum ca urmatorul iPhone va include functionalitate NFC (Near Field Communication), acest lucru nu s-a intamplat. Intre timp, cele mai multe smartphone-uri cu Windows Phone 8 includ un cip NFC care va permite sa faceti transfer de informatii printr-un simplu tap intre doua telefoane, fara parole sau alte proceduri complicate de imperechere.

8. Incarcarea Wireless

Samsung a castigat deja numerosi adepti prin integrarea in ultimele doua terminale din seria Galaxy S a unui modul de incarcare fara fir. Acelasi lucru este valabil si pe Windows Phone in cazul mai multor terminale de la Nokia si HTC. Nu va trebuie decat un pad pe care sa-l tineti pe birou si bateria smartphone-ului se va incarca fara probleme atata timp cat telefonul sta intr-un loc. Din pacate, aceasta notiune de ,,fara cabluri” se pare ca nu este sinonima cu filozofia de produs pe care o au cei de la Apple cand vine vorba de iPhone.

9. Joaca de copii

Kids Corner este o sectiune speciala de pe un terminal cu Windows Phone prin care puteti limita semnificativ activitatile pe care un copil le intreprinde pe terminalul vostru. Astfel, restul sistemului de operare este in siguranta si nu trebuie sa stati stresat ca din greseala fiul sau fiica initiaza un apel, raspunde la un mail sau scrie un SMS. Practic, va puteti vedea de treaba cat timp cineva se joaca pe smartphone-ul din dotare. Pe iPhone nu numai ca nu exista o functionalitate similara, este imposibil sa va securizati anumite tipuri de date sau aplicatii cu un cod sau o parola. Din acest motiv niciodata nu va puteti relaxa atunci cand un copil sau chiar si un prieten va ia telefonul zece minute.

10. Integrarea cu retelele sociale

In iOS 6, Apple a evidential integrarea contului de Twitter si Facebook in intregul sistem de operare. Din acest motiv, puteti acum posta cu usurinta continut pe Facebook sau Twitter din Safari, din galeria foto sau din aplicatia Maps. Pe Windows Phone lucrurile sunt duse la un cu totul alt nivel cand vine vorba de socializare. Dupa ce v-ati introdus diversele conturi in panoul de configurare al WP8, aveti in permanenta continut agregat de pe Linked In, Facebook, Twitter sau Google pe ecranul principal al terminalului. Cand accesati un contact din agenda cu un profil asociat de Facebook, langa numarul de telefon si adresa de email puteti vedea ce a mai facut in ultimele luni, intregul Newsfeed este la un swipe distanta. In plus, toate pozele pe care le-ati postat vreodata pe vreo retea de socializare le vedeti in galeria foto de pe Windows Phone ca si cum ar fi pe smartphone, de acolo le puteti salva sau le puteti partaja mai departe. Acestea sunt doar cateva exemple pe care Microsoft impreuna cu partenerii sai resaponsabili de hardware le fac foarte bine. Mai mult decat atat, este evident ca Windows Phone nu se va opri aici, incepand cu Windows Phone 7 schimbarile au fost mai semnificative cu fiecare iteratie. In schimb, pe iPhone schimbarile au fost de substrat nu de substanta, odata cu fiecare versiune de iOS. Numai un ochi antrenat poate de exemplu sa-si dea seama la prima vedere ca are in fata ochilor un iPhone cu iOS 3 sau cu iOS 6. Speram ca in urmatoarele sase luni sa vedem schimbari radicale pe frontul iOS-ului, pana atunci insa Windows Phone arata din ce in ce mai bine.